هیبت
هیبتفریدون پوررضا

طنین آواز کردی پیشکسوتان حسن ختام پایان میزبانی کرمانشاه از جشنواره موسیقی نواحی

سومین و آخرین شب از شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران در منطقه 4 به میزبانی استان کرمانشاه با اجراهایی از استان‌های کردستان، ایلام، مرکزی و کرمانشاه همراه شد.

به گزارش ستاد خبری شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، عصر دوشنبه ۱۹ تیرماه ۱۴۰۲ در آخرین شب میزبانی استان کرمانشاه (منطقه ۴) از جشنواره موسیقی نواحی ایران ۵ اجرا در بخش اجراهای صحنه‌ای در تالار مجموعه فرهنگی هنری «انتظار» کرمانشاه روی صحنه رفت.

ماموستا شفیع خالدی کیمنه‌ای از اساتید پیشکسوت عرصه هنر آواز هورامی نخستین اجرای دیشب را روی صحنه برد؛ این استاد نامدار موسیقی استان کردستان قطعه‌ای در مقام «سیاه چمانه»، قطعه‌ی «مردان مردان» در مقام «گوشی» و قطعه «اناری اناری» در مقام «چپله» را روی صحنه به اجرا درآورد.

دومین اجرای شب گذشته به گروه «آوای کلهر» از استان ایلام تعلق داشت. در این گروه استاد ولی کمری تکخوان هوره در کنار نوازندگانی از ۳ نسلِ خانواده استاد وکیل همتی به اجرایی صحنه‌ای پرداخت. استاد وکیل همتی(پدر) نوازندگی سرنا، محمد همتی(پسر) نوازندگی دهل و جفتانه و محمد یاسین همتی(نوه) نوازندگی تنبک را در این گروه عهده‌دار بودند. گروه «آوای کلهر» استان ایلام در اجرای خود علاوه بر بداهه‌نوازی و بداهه‌خوانی، قطعات «پاپو سلیمانی»، «چپی»، «فتای»، «عربی»، «سه جای»، «فارس» و «بندری» را نیز روی صحنه خواندگی و نوازندگی کردند.

اجرای موسیقی ایل شاهسون استان مرکزی توسط تعدادی از هنرمندان این استان به سرپرستی استاد حسینعلی حسینی از دیگر بخش‌های آخرین شب میزبانی کرمانشاه از شانزدهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی ایران بود.

در بخش نخست اجرای این گروه که استاد حسین‌علی حسینی «نوازنده چگور، آواز و سرنا»، میلاد قربانی (نوازنده سرنا، بالابان، نی)، محسن قره بیکلو (نوازنده دهل) خوانندگی و نوازندگی آن را عهده‌دار بودند، قطعات «قاش قارا» (ابرو سیاه)، «قارا خان» (خان بزرگ) و «اَلی وِر مَنه» (دستتره به دستم بدم) به اجرا درآمد.
در بخش دوم اجرای این گروه از شهرستان ساوه استان مرکزی نیز مراسم رقص یا آیین به اجرا درآمد که با استقبال افراد حاضر در سالن مواجه شد. در این گروه شمس‌علی رستمی، ابراهیم صفا، عین‌الله عزیزی و محمد قره‌بیکلو نیز به عنوان همخوان و آیین‌ورز به هنرنمایی پرداختند.

چهارمین اجرای شب گذشته به گروهی متشکل از استاد فرهاد نادری و استاد عثمان زاهدی دو آوازخوان کرد اهل منطقه هورامان استان کردستان اختصاص یافت. این دو استاد موسیقی در اجرای منحصربفرد خود به سیاه‌چمانه‌خوانی قطعات «هورامی و دره‌ای»، «شاد و چپلی» «سه جار» و «سه پا» پرداختند.

آخرین اجرای جشنواره موسیقی نواحی ایران به میزبانی کرمانشاه (منطقه ۴) را نیز اساتیدی از استان کرمانشاه روی صحنه بردند. استاد نوخاص صیادی (نوازنده دهل) و استاد اردشیر طهماسبی (نوازنده سرنا) قطعات «سه جار»، «کَردیان»، «فتایی»، «چپی» و «قلایی» را در اجرای خود روی صحنه بردند.

جشنواره موسیقی نواحی ایران نوعی تبادل فرهنگی است

حسینعلی حسینی سرپرست گروه موسیقی ایل شاهسون استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار ستاد خبری شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران با اشاره به فضای حاکم بر این جشنواره گفت: ایران از تنوع قومیتی و موسیقایی برخوردار است و در ایام برگزاری جشنواره موسیقی نواحی، یکی از فرصت‌های خوبی که ایجاد می‌شود این است که گروه‌های مختلف موسیقی اقوام همدیگر را می‌بینند و به نوعی تبادل فرهنگی ایجاد می‌شود.
این استاد موسیقی ادامه داد: یکسری موسیقیدان داریم که موسیقی محلی را اجرا می‌کنند اما این افراد فکر می‌کنند که فقط باید هنر خود را در مراسم‌های رسمی و جشنواره‌ها به نمایش بگذارند، در حالی که این کافی نیست بلکه موسیقی نواحی باید به میان مردم بیاید؛ شب نشینی‌ها، عروسی‌ها، اعیاد و مراسم‌های مختلف است که موسیقی نواحی را زنده نگه داشته‌اند.

جشنواره موسیقی نواحی مایه انگیزه جوانان است

نوخاص صیادی از اساتید نوازندگی دهل از استان کرمانشاه نیز در گفت‌وگویی ستاد خبری جشنواره داشت با تاکید بر اینکه برگزاری این جشنواره موجب دلخوشی هنرمندان موسیقی اصیل اقوام و همچنین مردم است، گفت: در میان نسل جدید مشتاقان بسیاری نسبت به موسیقی نواحی وجود دارد که این نسل جوان با برگزاری جشنواره‌هایی نظیر جشنواره موسیقی نواحی نسبت به ادامه فعالیت در این مسیر انگیزه پیدا می‌کنند.

وکیل همتی از اساتید نوازندگی سرنا و عضو گروه موسیقی «آوای کلهر» نیز درباره برگزاری جشنواره موسیقی نواحی با بیان اینکه «تبادل نظر، گفت‌وگو و آشنایی اقوام با یکدیگر موجب می‌شود تا موسیقی نواحی فراموش نشود»، عنوان کرد: یکی از مزایای برگزاری جشنواره‌هایی نظیر جشنواره موسیقی نواحی این است که جوانان و نسل جدید علاقه‌مند به این حوزه موسیقایی برای استمرار حضور و فعالیت در این بخش انگیزه پیدا می‌کنند.
جشنواره موسیقی نواحی از اتفاقات خوبی است که امیدواریم شاهد استمرار آن باشیم

همچنین ولی کمری استاد آواز و سرپرست گروه موسیقی آوای کلهرگفت: حضور نسل جدید در این عرصه موسیقی و برگزاری جشنواره‌های نظیر جشنواره موسیقی نواحی از اتفاقات خوبی است که امیدواریم شاهد استمرار آن باشیم.
بخش منطقه‌ای شانزدهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران، در دو بخش «نشست‌های پژوهشی» و «اجراهای صحنه‌ای» به دبیری محمدعلی مرآتی و در یک گستره ملی به‌ همت دفتر موسیقی معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توسط انجمن موسیقی ایران و با همکاری ادارات کل فرهنگ و ارشاد استان‌های سراسر کشور به‌صورت غیررقابتی، طی روزهای ششم الی بیست و سوم تیر ماه به میزبانی ۵ استان گلستان(۶ الی ۸ تیر)، چهارمحال و بختیاری(۱۰ تا ۱۲ تیر)، آذربایجان شرقی(۱۴ تا ۱۶ تیر)، کرمانشاه(۱۷ تا ۱۹ تیر) و کرمان (۲۱ تا ۲۳ تیر) در حال برگزاری است.